Het ‘slaveneiland’ Gorée

Op ongeveer anderhalve kilometer van de haven van Dakar (ca. 1,5 uur rijden vanaf Mbour) ligt het eiland Gorée. Het eiland is één van de belangrijkste historische monumenten dat symbool staat voor de West-Afrikaanse slavenhandel en werd in 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Het eiland heeft in de geschiedenis van de slavenhandel, in vergelijking met andere grote slavencentra in West-Afrika, geen grote rol gespeeld. Maar in tegenstelling tot die andere steden, staan op Gorée de gebouwen en andere overblijfselen uit die tragische periode, zoals het ‘Slavenhuis’, nog overeind.

Het kleine eiland is aantrekkelijk door de prachtige oude huizen en dat zorgt voor een schilderachtige omgeving met een zuidelijke charme. Het beste is het om onder begeleiding van een lokale gids het eiland, de gebouwen en de geschiedenis te leren kennen. Maar ook in je eentje kun door de smalle straatjes slenteren, de schoonheid van de ouderwetse koloniale huizen met smeedijzeren balkonnetjes bewonderen, en heerlijk in de zon aan de haven te lunchen.
Er bevinden zich ook een aantal interessante musea en tentoonstellingen op dit eiland.

Verder kun je op Gorée vele kunstenaars aan het werk zien en uiteraard zijn hun producten – van snuisterijen over maskers tot schilderijen – te koop. Indrukwekkend zijn bv. de zandschilderijen, die je alleen in Senegal vindt.

Het is overigens mogelijk om op het eiland te overnachten want er zijn verschillende hotels en b&b’s aanwezig. Als je alles rustig wilt bekijken, ben je wel meer dan één dag zoet!